Ramen materialen

Hout

Houten ramen geven je woning een authentieke en ambachtelijke sfeer. Je kan kiezen twee soorten houten ramen: hardhout ramen en zachthout ramen.

Als je wilt dat je houten ramen zo lang mogelijk mee gaan dan zou je moeten kiezen voor hardhouten ramen. Dunne hardhouten ramen gaan zeer lang mee, de gemiddelde levensduur ligt tussen de 50 en de 75 jaar. Met goed onderhoud gaan de ramen een leven lang mee. Het laten plaatsen van nieuwe hardhouten ramen is alleen niet goedkoop. Gemiddeld gaan ramen van zachthout 15 tot 25 jaar mee. Je moet er met zachthouten ramen wel rekening mee houden dat ze regelmatig onderhoud nodig hebben.

Een nadeel aan houten ramen is dat je ze jaarlijks  goed moet nakijken en eventueel bijwerken als je raam geschilderd is. Verder gaan je ramen langer mee als je ze goed onderhoudt en als je houten ramen regelmatig een likje verf geeft. Een reden dat de meeste mensen voor houten ramen kiezen is omdat ze je woning een unieke, warme en rustieke uitstraling geven, wat andere materialen zoals PVC en aluminium niet kunnen evenaren.

Afmeting houten raam Gemiddelde prijs
1 x 1 m² € 270 – € 380
1,5 x 1,5 m² € 320 – € 405
2 x 2 m² € 360 – € 420

Aluminium

Aluminium ramen bieden diverse voordelen ten opzichte van andere materiaalsoorten.

Aluminium ramen bieden door hun moderne vormgeving oplossingen voor al uw bouwwensen. Aluminium ramen worden steeds meer toegepast in woningbouw. De aluminium kozijnen kenmerken zich in zeer hoge kwaliteit, gecombineerd met een buitengewoon gevoel voor esthetiek (ze zijn niet van hout te onderscheiden) en technisch vernuft. Net als PVC is aluminium een erg duurzaam materiaal, dat bovendien gemakkelijk te onderhouden is. Aluminium is wel lichter dan kunststof, waardoor het zich leent tot moderne, slanke raamprofielen.

De prijzen zijn meestal wel iets hoger dan PVC. Als we de ramen gaan vergelijken zien we echter dat aluminium ramen nog steeds slechter isoleren dan houten en PVC ramen. Daarnaast hebben aluminium ramen ook onderhoud nodig. Bij onvoldoende reiniging zullen de verbindingen en randen van aluminium ramen, worden aangetast door vervuiling. Aluminium ramen hebben wel minder onderhoud nodig dan houten ramen.

Afmeting aluminium raamGemiddelde prijs
1 x 1 m² €800 – €950
1,5 x 1,5 m² €870 – €1020
2 x 2 m² €950 – €1325

PVC

Wist je dat PVC ramen niet alleen weinig onderhoud nodig hebben maar ook nog eens erg lang meegaan? Als je PVC ramen goed onderhoud, kunnen ze meer dan 50 jaar meegaan. De warme uitstraling van houten ramen is echter wel na te bootsen door gebruik van PVC ramen met houtnerfstructuur of aluminium ramen met houtkleur.

De rechte (houtlook) verbinding, een houtnerf structuur en de keuze uit klassieke of moderne kleuren maakt dat een PVC ramen niet meer te onderscheiden is van een houten ramen.

PVC ramen zijn in het algemeen goedkoper dan aluminium ramen.

Of u nu in een oud huis of in een nieuw huis woont, veel mensen vinden PVC ramen handiger dan houten ramen of aluminium ramen en kiezen daarom voor PVC. Hoewel de uitstraling van PVC ramen vroeger als minder werd ervaren, lijken ze nu veel op houten ramen.

Het nadeel is dat ze in aanschaf wel duurder zijn dan de houten ramen. Houten ramen zijn in aanschaf goedkoper, maar deze moet je wel onderhouden en dat kost ook weer tijd en geld.

Tegenwoordig bestaan er naast brandwerende houten en aluminium ramen ook brandwerende kunststof ramen. De huidige generatie PVC ramen doen niet meer onder voor traditionele houten ramen door de mooie houtnerf, fraaie rechte verbindingen en dieptewerking die je onbewust als ‘echt’ ervaart.

PVC ramen kun je in iedere RAL kleur bestellen en ook zijn combi’s mogelijk van meerdere kleuren. Net als hout en geschilderd hout zal de zon wel zijn inwerking hebben op het materiaal maar de vieze vergeelde kozijnen komen gelukkig niet meer voor en blijven de gehele levensduur goed.

Afmeting PVC raamGemiddelde prijs
1 x 1 m² €300 – €360
1,5 x 1,5 m² €350 – €420
2 x 2 m² €400 – €500

Meer informatie Via de website van C-T-B uit Turnhout.