Aanbouw

Wanneer je graag meer leefruimte wilt toevoegen aan je woning dan kun je er voor kiezen om een aanbouw te plaatsen. Een aanbouw is een extra, losstaande ruimte die je tegen je woning aan laat bouwen en lijkt op een uitbouw. Er zijn tal van mogelijkheden met betrekking tot het aanbouwen van uw woning. Het aanbouwen van uw huis kan op vele manieren, zo kunt je bijvoorbeeld kiezen voor een houten aanbouw, een serre, een erker, een veranda en ga zo maar door. Wilt u graag een aanbouw plaatsen? Op de website Renovatiewerkengids.be staan alle vakmannen voor renovatiewerken uit Vlaanderen.

Vergunningen

Vergunningsvrij aanbouwen is in sommige situaties mogelijk, bijvoorbeeld als je de constructie aan de achterkant van de woning plaatst en deze niet vanaf de openbare weg zichtbaar is. Een aanbouw aan de achterzijde is in veel gevallen vergunningsvrij. Voor de aanbouw van bijgebouwen aan de woning zoals een veranda, een terrasoverkapping, een carport tegen de zijgevel, een annex met bijkeuken of een kleine gelijkvloerse uitbreiding wordt de vergunningsplicht onder voorwaarden vervangen door een meldingsplicht. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de vergunningsplicht.

Mogelijkheden

Met het aanbouwen van een erker of serre krijgt u een heel nieuw woongevoel en kunt u genieten van veel meer licht en extra ruimte.

Vroeger was de serre een aparte tuinkamer, vaak afgescheiden van de rest van het huis en daarmee een aanbouw in plaats van een uitbouw. de bestaande gevel werd niet weggebroken maar de serre was een extra kamer. Een serre is tegenwoordig een voornamelijk uit glas bestaande uitbouw aan een woonhuis, die via deuren of een schuifpui in directe verbinding met de tuin staat. Wanneer u bijvoorbeeld de leefruimte wilt vergroten is het ook mogelijk om de aanbouw in precies dezelfde stijl te laten ontwikkelen als de rest van de woning en aan te laten sluiten bij uw tuin door middel van mooie grote openslaande deuren.

Indien je de ruimte in de woning wil maximaliseren, met bijvoorbeeld een extra grote keuken of woonkamer, dan is een woonserre meer geschikt. Bij een woning mag dus binnen 4 meter een keuken, bijkeuken, berging, garage, serre of uitbouw van de woonkamer worden gebouwd. Voor wanneer u in de zomer graag frisse lucht in huis heeft, of de achtertuin tot verlengde van het huis wenst te maken, is de serre een goed idee.

u uw woning wilt verbouwen en hierbij een erker wilt plaatsen heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. De gemiddelde kosten voor het laten aanbouwen van een erker aan je woning liggen tussen de € 4.900 tot € 9.000. Een erker kan aangebouwd worden aan de voor of achterkant van uw woning.

Als u een erker aanbouwen wilt dan zal er ook een fundering geplaatst moeten worden. Als u door middel van een erker echt veel meer woonruimte wilt creëren dan is een grote erker laten plaatsen natuurlijk iets wat uw woning flink zal vergroten. In deze tijd is het juist trendy om zelf een erker te laten aanbouwen

Wil je echt jouw woning uitbouwen en is meer woonruimte vooral het doel? Dan is een aanbouw met een extra verdieping om zo ook nog eens een extra slaapkamer te bouwen een hele goede mogelijkheid

Kosten

De kosten voor een aanbouw of uitbouw aan een bestaande woning kunnen aanzienlijk zijn en daarom wil je natuurlijk eerst duidelijkheid over de prijs. Een serre aanbouwen zorgt ook voor meer ruimte en extra lichtinval ín de woning. Als je een aanbouw wilt laten maken dan is het natuurlijk goed om de prijzen te kennen.

Soort aanbouwGemiddelde prijs (inclusief btw)
Serre (15 m²)€7.500 – €15.000
Erker (7,5 m²)€6.000 – €10.000
Zijkant huis (10 m²)€17.000 – €20.000